Perinteinen luumukiisseli
Perinteinen luumukiisseli on Lempikeittiön joulun vakiojälkiruoka. Se on todella helppo valmistaa ja aina yhtä herkullista. Mausteinen kaneli yhdessä täyteläisen luumun ja mustaherukkamehun kanssa muodostavat upean makuyhdistelmän, joka nostattaa veden kielelle. Sokerin määrää voi kukin säätää oman makumieltymyksensä mukaan. Omaan suuhuni sopiva mitta on n. puolet alkuperäisen reseptin mukaisesta määrästä. Lempikeittiössä perinteinen luumukiisseli tarjoillaan kahvin ja reippaan kermavaahtonokareen kanssa.
Ainekset
- 2 pussia (à 200g) kuivattuja, kivettömiä luumuja
- 1l vettä
- n. 1dl (tai vähemmän) sokeria tai fariinisokeria
- 1 kanelitanko
- ripaus suolaa
- 2dl mustaherukkamehua
- 3rkl perunajauhoja
Ohje
- Liota luumut yön yli sokerilla maustetussa vedessä.
- Keitä luumut kanelitangon kanssa pehmeiksi ja pulleiksi. Ota kattila pois liedeltä ja nosta luumut reikäkauhalla liemestä tarjoiluastiaan.
- Sekoita mustaherukkamehu ja perunajauhot hyvin keskenään ja kaada keitinliemeen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
- Kuumenna liemi uudelleen kiehumispisteeseen sekoittaen rauhallisesti kahdeksikkona puuhaarukalla pohjaa myöten.
- Lisää ripaus suolaa kiisselin makua syventämään.
- Anna kiisselin kiehahtaa ja hiukan kuplia, mutta älä enää sekoittele, sillä muuten kiisseli herkästi sitkistyy.
- Kaada kiisseli luumujen päälle, poista kanelitanko ja ripottele pinnalle sokeria kalvomaisen pinnan muodostumista estämään.
- Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon kanssa.