Hernekeitto
Hernekeitto on helppo ja edullinen koko perheen ruoka. Mielestäni itse keitettynä se maistuu parhaalle seuraavana päivänä, jolloin liemi on vielä hieman saostunut lisää ja maut tasaantuneet. Lempikeittiön versioon ei lisätä porkkanaa, mutta sitä voi toki kukin laittaa mukaan halutessaan.
Hernekeitto on myös oivallinen ruoka ylijääneen joulukinkun jatkojalostukseen. Muina vuodenaikoina voi käyttää palvikinkkua, jota löytyy edullisesti kauppojen hyllyiltä. Kinkun voi myös halutessaan jättää kokonaan pois tai korvata sen esim. soijarouheella.
Valmis keitto maistuu mielestäni ehdottomasti parhaalle reilun sinappinokareen ja tuoreen ruisleivän kanssa!

Ainekset
- 500g kuivattuja herneitä
- 2 sipulia
- 2-2,5l vettä
- 2kpl kasvisliemikuutioita
- mustapippuria myllystä
- 400g kinkkua kuutioituna
- 1tl meiramia
- suolaa oman maun mukaan
Ohje
- Huuhtele herneet hyvin siivilässä.
- Anna herneiden liota yön yli vedessä. (Voit halutessasi tässä vaiheessa laittaa vain 2l vettä ja lisätä loput 0,5dl tarvittaessa keiton loppuvaiheessa.)
- Laita herneet liotusvedessään liedelle. Leikkaa sipulit ”veneiksi” ja irrottele palat toisistaan kattilaan.
- Lämmitä keitto kiehuvaksi ja lisää mustapippuri sekä kasvisliemikuutiot.
- Anna keiton poreilla hiljalleen n. 1-1,5h.
- Leikkaa kinkku omaan suuhun sopiviksi kuutioiksi ja lisää ne kattilaan. Lisää myös meirami.
- Anna poreilla hiljalleen vielä sen aikaa, että kinkku lämpenee ja antaa makua keittoon. Lisää tarvittaessa vettä.
- Tarkista lopuksi suola ja lisää tarvittaessa.
- Tarjoile hernekeitto sinapin ja ruisleivän kanssa.